Побратимени на Стара Загора градове. Самара

Стара Загора е пабратимена с няколко града в света, за които ви разказваме в поредица от публикации. Започнахме с гръцкия град Лариса, последва полският Радом,После – Крушевац. Сега е ред на руския ни побратим Самара.

Самара е град в югоизточната част на Европейска Русия, административен център на Самарска област. Голям икономически, транспортен, научно-образователен и културен център. Основни промишлени отрасли са машиностроене, нефтопреработване и хранително-вкусова промишленост.

Част от жителите му са потомци на волжките българи. От 1935 до 1991 г. градът се нарича Куйбишев по името на съветския политик Валериан Куйбишев. Населението на града е 1 163 399 (към 1 януари 2018 г.), девети по население град в Русия. В пределите на агломерацията на Самара (трета в Русия по брой на населението) живеят над 2,7 млн. души.

Самара е основана през 1586 г. като укрепен пост и по-късно се превръща във важен център на търговията със зърно в Поволжието. През 1877 г. жителите на Самара подаряват знамето на Българското опълчение, което взема участие в Руско-турската война (вижте Самарско знаме). По време на германското настъпление към Москва през Втората световна война Самара е подготвяна за резервна столица на Съветския съюз в случай на необходимост от евакуация на правителството.

Градският стадион „Самара Арена“ е с капацитет 45 000 души. Реконструиран е за Световното първенство по футбол „Русия 2018“ за 260 млн. евро.

 

 


image0 (9K)