Повече от 15 000 норки са умрели от коронавируса COVID-19 в САЩ

Шест държави до момента алармираха за разпространение на коронавируса COVID-19 сред норки. Съединените щати съобщиха за 15 000 умрели от коронавирус бозайници от този вид. Датското правителство призна за грешка решението си да унищожи всички норки в страната.

Драстичната мярка беше изискана заради съмнения, че норките пренасят опасна мутация на коронавируса COVID-19. А това може да представлява потенциален риск за хората и най-вече за ефекта от бъдещите ваксини срещу вируса.

През миналата седмица Дания взе решение да унищожи близо 17 милиона норки заради откриването на заразени с коронавирус животни. Страната е най-големият производител на кожи от норки в света, с основни пазари за износ Китай и Хонконг.

Освен Дания, до момента още пет държави съобщиха за случаи на заразени с COVID-19 норки. Те са Нидерландия, Швеция, Испания, Италия и САЩ. Отвъд океана под карантина са около десет ферми заради установяването на 15 000 загинали животни – вероятно поради зараза с коронавируса COVID-19.

Установяването на връзка между COVID-19 и норките насочи внимание и към друг проблем – условията, в които се отглеждат. Във фермите на малко пространство живеят хиляди животни, което ускорява разпространението на зарази сред тях.

 


image0 (9K)