Погнаха със сълзотворен газ и шокови бомби мигрантите в Гърция

С използването на сълзотворен газ и шокови бомби гръцката полиция се опита да попречи на стотици мигранти да напуснат бежанския лагер в Солун тази сутрин и да се отправят към границата с Македония, съобщава „Фокус“. Действията им са били в отговор на нападения с камъни от страна на мигрантите.

Властите се опитват да принудят мигрантите да се върнат в лагера. Близо до границата вече са разположени и палатки, където се заселват мигранти, предадоха гръцките медии. Те искат да им бъде позволено да преминат границата, за да продължат пътуването си до Германия.

Мигрантите заявиха, че отговарят на анонимен призив социалните мрежи да стигнат до гръцката граница с Македония, на 60 км, и да се опитат да я пробият, за да се стигне до повторно отваряне на т.нар. Балкански маршрут, закрит без 2016 г.

Около 500 мигранти, които се събраха в четвъртък в поле близо до лагер в Северна Гърция с надеждата да пресекат границата и да избягат в Северна Европа, прекараха нощта в палатки в очакване на решаващия ден, коментират в редакцията на електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.

Групата, която включва семейства с малки деца, се събра пред лагера след анонимни призиви в социалните медии да предприемат опит да преминат през силно охраняваните балкански граници.

В четвъртък избухнаха сблъсъци между мигранти и гръцката полиция, което доведе до задържането на 37-годишен иракски гражданин за съпротива, причиняване на телесни повреди и наранявания на един от служителите на реда.

Плановете на мигрантите принудиха гръцките власти да изпратят на място голям полицейски контингент.

„За съжаление, някои от търсещите убежище, настанени в структури в Северна Гърция, бяха измамени от дезинформацията в социалните мрежи, въпреки предупрежденията от администрациите на лагерите”, заяви в четвъртък източник от Министерството на миграцията в Атина.


image0 (9K)