Подгответе тялото си преди да се качите на ските

Идва един чакан сезон – сезонът на зимните спортове. Това е периодът на годината с регистриран най-висок процент травматизъм, съветва Габриела Субашка, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.
Една от най-честите травми при любителите на ски, сноуборд, кънки е скъсани кръстни връзки.
Голяма част от хората се качват на ските, без да са подготвили тялото си за това. Много от тях дори не практикуват други спортове.
Меките тъкани имат свойството да губят еластичността си, когато не им се налага да използват това качество. Студът предразполага за допълнителното им сковаване, което е предпоставка за травми.

[ad id=“263680″]

При множеството спускания мускулите започват да се „натягат“, дължината им се скъсява, започват да „дърпат“ лигаментите и залавните си места и при едно минимално отклонение от правилното движение се разкъсват частично или изцяло, пояснява Габриела Субашка.
Тя препоръчва на хората месец преди да започнат със зимните спортове да поработят за силата, гъвкавостта и издръжливостта на краката си.
И още: след всеки маратон да се прави стречинг на тялото. Зимните спортове изискват много изометрична контракция на мускулатурата, което я товари допълнително.

10-15 минути след спусканията ще гарантират дълъг и безавариен сезон.

Източник: credoweb.bg


image0 (9K)