Подготвят стачка във Външно министерство

В Министерството на външните работи започна подготовка по организирането на стачни действия. Основна причина за това е изключително ниското ниво на заплащане в системата на МВнР – проблем, който синдикалното обединение настоятелно поставя на вниманието на всички ръководства от 2019 г. насам, заявяват от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба, предава БГНЕС.

Служителите на външното ведомство обясняват проблема:

„Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР.

Следва да се отбележи, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В същото време, заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд.

Още по темата

27 сеп 2022 12:33

55

22 сеп 2022 09:29

63

Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион.

В допълнение, въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства. Противно на практиката в останалите държави-членки на ЕС, командировъчните средства в МВнР не са актуализирани от повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства. Не на последно място, служителите на МВнР понастоящем получават и едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на техните заплати (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)