Подправките, които гонят жегата

Температурите навън понякога са безмилостни и карат тялото ни да произвежда допълнителна топлина, която се опитва да компенсира с потене. Изхвърлянето на течности може да доведе до дехидратация, а също така до акне, възпаления в тялото, усещане за парене, главоболие и дори топлинен удар.  Затова е много важно в горещините да избираме храни, които са по-студени или имат охлаждащ ефект като таратор, сладоледи, диня и други.

Освен с приемане на повече вода, подходящо облекло и избягване на излагане на слънце в най-горещите часове, можете да се преборите жегите и с някои подправки, които имаат охлаждащ ефект. Ето как да ги консумирате правилно, за да преборите жегата.

Ето кои са те и как точно действат:

Семена от копър

Семената от копър са богати на витамин С и по този начин помагат за намаляване на възпалението в тялото, причинено от топлина. Топлината в тялото ни може да доведе до прегряване на сърцето и лошо храносмилане, а тази подправка помага да се борите с тях, тъй като регулира правилното храносмилане, като стимулира чревните сокове, а също така помага за предотвратяване на киселинността. Можете да ядете тези семена веднага след хранене или можете да ги накиснете във вода за една нощ и да изпиете прецедената вода. Можете да добавите черна сол или лимон към водата и да я пиете редовно за максимален ефект.

Семена от сминдух

Семената от сминдух могат да помогнат за намаляване на обриви, мехури, дискомфорт и гадене, които често могат да бъдат причинени от топлина. Тези семена спомагат за понижаване на телесната ни температура и действат като охлаждаща течност. Можете да ги добавите в храната си или да ги сварите във вода и да ги държите да се охладят цяла нощ. На следващата сутрин можете да прецедите водата и да я изпиете. Семената на сминдух също могат да помогнат за лечение на проблеми с червата като подуване на корема и диария.

Амчур

Амчурът е прах, направен от сурово сушено манго и е сладко-кисел на вкус. Тази подправка е богата на антиоксиданти и не само има охлаждащи ефекти, но също така има способността да се отърве от причината за акне поради топлина. Това прави кожата ви здрава и спомага за изчистването на себума и потта, натрупани по лицето ни. Можете да добавите амчур към лютеница, кисели краставички, плодове и охлаждащи напитки. Можете или да купите тази подправка готова или да я приготвите в дома си за здравословен резултат.


Вижте кои други подправки се справят с жегата  в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Източник: https://www.dnes.bg/……………….


image0 (9K)