Световни новини

„Под заплаха.“ Макрон, Меркел и Зеленски призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Двамата разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, който беше в петък на посещение в Париж.

Макрон, Меркел и Зеленски изразиха „притеснение от струпването на руски войски на границата с Украйна и в незаконно анексирания полуостров Крим“, се посочва в изявление на кабинета на германската канцлерка, която участва в срещата чрез видеовръзка. „Те призоваха за оттегляне на тези войски, за да се постигне деескалация“, пише в изявлението.

„Суверенитетът на Украйна е под заплаха“, се посочва в изявление на кабинета на Макрон, публикувано преди срещата. „Цялата ни работа е насочена към избягване на ескалация и намаляване на напрежението.“

Разговорите на Зеленски с Меркел и Макрон идват на фона на струпване на руски войски по границата между Русия и Украйна и в окупирания полуостров Крим. Това предизвика притеснения, че Москва се готви да нападне Киев. Президентът на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел вече призоваха Русия да намали военното си присъствие по границата.

Руското военно министерство твърди, че струпването на войски е в отговор на „заплашителни“ действия от страна на НАТО и посочва, че те участват в учения.

В четвъртък министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова за по-голяма подкрепа от страна на Запада. „Думите не стигат“, каза той и обвини Москва, че „открито заплашва Украйна с война и унищожение на украинската държава“.

По думите на Зеленски разговорите в Париж са подготовка за среща във формата на Нормандската четворка, която включва Русия, Украйна, Франция и Германия. Париж и Берлин посредничат в конфликта между Русия и Украйна от 2015 г.

Володимир Зеленски каза, че е готов да участва в среща с руския президент Владимир Путин в този формат. По думите му отделна среща на Путин и Джо Байдън, каквато американският президент предложи по-рано, ще помогне за деескалация на напрежението.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини в петък Киев в провокации и поиска Меркел и Макрон да кажат на Зеленски да „спре всички провокативни действия по границата“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Митрополит Григорий ще води литургията за Великден

Ще бъде използван Благодатен огън от миналата година...

2 минути ago

Синдикат: Учителите искат увеличение на заплатите

Има текучество на млади учители...

5 минути ago

БАБХ: Следете за маркировката на агнешкото и яйцата

Там са едни от най-честите нарушения преди Великден...

8 минути ago

Пуснаха под домашен арест Габриела Славова, баба й се разплака

Тя е обвинена за убийството на Пейо Пеев...

17 минути ago

Гриша Ганчев и синът му официално напуснаха ЦСКА

Акциите им са прехвърлени на Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука...

18 минути ago

Гриша Ганчев и синът му официално напуснаха ЦСКА

Акциите им са прехвърлени на Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука...

38 минути ago
image0 (9K)