Здраве

Полезно да знаете за авкадото

За храна се използват само зрели плодове, тъй като когато е недозряло авокадото е твърдо и безвкусно, а презряло – става мазно и кашеобразно. Зрелият плод е твърд на пипане, но при натиск поддава. Най-добре е да се купуват недозрели авокадо, които бързо могат да се оставят да дозреят в хартиен плик заедно с ябълка или банан. А след това да се съхраняват в хладилника при температура не по-ниска от +6°С, но не повече от 4 дни.

[ad id=“225664″]

В 100 г авокадо се съдържат:
Мазнини – до 30 г
Белтъчини – 1,6 г — 2,1 г
Баластни вещества – 3,65 мг
Калий 437,27 мг
Мед 0,19 мг
Соли на фолиевата киселина – 45,19 мкг
Витамин К – 14.6 мг
Витамин С – 5,77 мг
Витамин В6 – 0,2 мг
Калоричност – 118 ккал

Невзрачните плодове на авокадото напомнят голяма круша с тъмнозелен, виолетов или почти черен цвят. По вкус те могат да се сравнят с маслините, но нямат нито сладост, нито киселеят. Напомнят краве масло, подправено с орехи. Плодовете могат да бъдат светлозелени, тъмни, с по-гладка кора или по-набръчкана. Теглото им се колебае от няколкостотин грама до над килограм, съдържат около 30 % мазнини, белтъчини, калций, желязо, минерални соли, витамини Е, В1, В2, D и др.

[ad id=“263680″]

Авокадото засища, бързо възстановява силите, но е калоричен плод. Един средно голям плод съдържа до 250 калории. Ниското съдържание на захар (около 1,5%) позволява да се консумира и от диабетици. Лесноусвояемите растителни мазнини на авокадото не пречат на хората със стомашно-чревни заболявания. Присъствието на антиоксиданти (витамини С и Е) го правят незаменим продукт за болните от сърдечно-съдови заболявания. Поради ниското съдържание на натрий се препоръчва и на хипертониците. Особените вещества в състава на този плод защитават черния дроб от действието на токсини. Педиатри го препоръчват в детското хранене. Ограничението може да засяга само кърмещите майки, защото понякога са възможни алергични реакции при бебето.

Авокадото позитивно влияе върху краткосрочната памет и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Плодовете са полезни и за кожата, тъй като авокадото стимулира изработката на колаген, който спира образуването на бръчки. Витамин F, като компекс от маслени киселини, осигурява здраве на кожата и косата. Авокадото спомага за подобряването на зрението. В едно авокадо има 60% повече калий, отколкото в един банан. Олеиновата киселина, която е мононенаситена мазнина, съдържаща се в този универсален плод, може да помогне за понижаването на „лошия“ холестерол в кръвта. Богат е на серотонин, което успокоява нервната система. Учените са установили, че авокадото е в състояние не само да предотврати развитието на рака на устната кухина, но и да забави растежа на раковите клетки.

[ad id=“236993″]

Маслото от авокадо е изключително ценен, деликатесен продукт, използван широко заради полезните си качества в козметиката – в чист вид или в смес с други растителни масла, в шампоани, маски за лице и тяло, кремове.

В САЩ Калифорния е производител номер едно на авокадо с 86% от цялата реколта в страната, а само областта около Сан Диего произвежда 46% от нея. Най-отглежданият сорт е Хас, пише margaritta.net.  Именно той се смята за афродизиак. Най-разпространените начини за използване на авокадо в Америка са в гуакамоле и в салати, но се добавят и към пици, паста, сандвичи, бебешки храни, омлети и др.

Arhiv

Recent Posts

Фермери искат създаване на гаранционен фонд

Искат диалог с Министерството на земеделието...

8 минути ago

Лято 2024: Без руски туристи, с румънски полицаи

Навсякъде проблемът е липса на кадри...

11 минути ago

В Англия твърдят, че знаят къде отива Клоп след края на сезона

Вероятно е да се върне в Бундеслигата...

23 минути ago

Оперират Алекс Николов, аут е от Лигата на нациите

Волейболистът страда от дискова херния...

39 минути ago

Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата

Той трябва да получи 28 000 лева...

52 минути ago

Изборите в РСМ: Какво ще дума Силяновска на Радев?

Заплахата с вето не била логична...

54 минути ago
image0 (9K)