Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет

Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство, смята политологът Цветанка Андреева. Според нея е добре двете коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, да разширят парламентарната подкрепа.

„Вече има толкова много сюжети – сюжети на различни войни. Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече 3 година. Този цикъл не свършва. Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където й е мястото“, коментира тя пред БНР.

Според нея скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия. Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство, смята тя. По думите й те трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа, и че няма да играят двойна игра. Според нея това са процеси, които вече са в контрола на политиците от двете коалиции.

Още по темата

31 май 2023 07:00

150

„Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП – да оцелее чисто политически. /…/ ГЕРБ спасяват фундамента на демократичния устой, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение. В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот“, допълни политологът.

Според нея не трябва да се дава имунитетът на Бойко Борисов:

„Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война. Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците – имунитетът защитава депутатите именно от това – да няма саморазправа с тях“, допълни гостът.

„В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес“, категорична бе Андреева.

По думите й президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период: „Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт“.

Според нея не толкова протестите ще дадат енергия в момента. Хората искат редовно правителство – 66% искат това, цитира тя допитване.

„Не радикализма в нагласите, а напротив – консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза“, смята Цветанка Андреева.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)