Политолог: Отстъпки към Русия с територия на Украйна е равно на геноцид

Трябва да надделее прагматизмът, че отстъпки към Русия на този етап с територия на Украйна е равно на геноцид. Това мнение изказа в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria политологът Любомир Стефанов.

Още по темата

„Архитектурата за сигурност на съвременния свят вече не работи и суперсилите наблюдават как ще се развие кризата в Украйна, за да преценят своите собствени претенции и политики. Ако Украйна изтъргува територия срещу суверенитета си, както предположи бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, това ще е порочна спирала, тъй като няма никакви гаранции, че Русия няма да има нови претенции в бъдеще“, коментира той.

Според него критичното мнение на Европа, на свободния и цивилизован свят е, че на Русия трябва да бъде даден урок. „Оставим ли ги – ще прозвучи малко цинично – руснаците с удоволствие биха се разходили до Париж и Айфеловата кула“, заяви Стефанов.

Политологът е категоричен, че не може да си позволяваш да кажеш на суверенна държава – откъснете част от територията си и я дайте на друга, за да има мир. „По тази логика американците да дадат Аляска на Русия“, каза Стефанов и определи подобни изказвания като „абсолютни глупости“.

По думите му става „все по-очевидно“, че европейските държави са знаели предварително за плановете на Владимир Путин и разгласената от САЩ информация в тази насока цели да покаже на Европа, че трябва да даде „решителен отпор“.

„Германия като че ли започна да разбира посланието с промяната на политиката си по отношение на отбраната и може да започне да действа като двигател на НАТО на континента“, посочи политологът.

Стефанов смята, че германците може би ще направят това, което Франция не иска – ще консолидират НАТО, ще дадат посока и ще бъдат по-приемливият и по-прагматичният партньор. Той подчерта, че Германия поема курс на превъоръжаване, като се превърне в центростремителна роля.

Политологът е на мнение, че резкият край на илюзията за отношенията с Русия е основната причина за обрата във външната политика на Берлин. „Настоящият канцлер Олаф Шолц донякъде опитва да изкупи нещата, на които е съучаствал да се случат. Докато Русия строеше „Северен поток 2“, Германия беше в конфликт със САЩ, които имаха сериозни възражения. В началото на войната Германия опитваше да намери пролука да се случи този проект и в един момент рязко каза: „приключихме“, анализира ситуацията Любомир Стефанов.

Провали ли се идеята Русия да стане предвидима чрез въвличането ѝ в икономически отношения? Какви са рисковете пред европейското единство? Ще се реализира ли британската инициатива за нов военен съюз на територията на Европа? Надигат ли се националистическите движения по света вследствие на създалата се ситуация с войната в Украйна? Губят ли авторитета си Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да намерите тук.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)