Политолози: Българите не припознаха политпродукта на тезгяха

Протоколите на ЦИК са обработени на 99% и резултатите ясно показват, че ГЕРБ са победителите в тези предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Втората политическа сила остава „Продължаваме промяната“, а нейните лидери ясно показаха, че не смятат да правят коалиция с партията на Бойко Борисов.

Според политолози, резултатите от изборите не са изненада. „Донякъде изненадваща е разликата между първата и втората политическа сила. Изненада е и ниската избирателна активност, която продължава да е проблем за българската демокрация. Тя дава основание на обществото да твърди, че партиите влизат в каквото и да е управление с много ниска легитимност. Това заяви политологът Георги Киряков в ефира на „България сутрин“.

Още по темата

3 окт 2022 09:00

48

3 окт 2022 07:57

149

3 окт 2022 05:39

126

Политологът проф. Росен Стоянов е на мнение, че ако бъде проследен абсолютният брой гласуващи и абсолютният брой гласуващи за конкретна партия, радостта и щастието трябва да минат на заден план. 

„Българите отказаха да припознаят политическия продукт, който беше сложен на тезгяха. Предизборната кампания беше хаотична и бледа, в никакъв случай модерна. Видяхме некомпетентно говорене от страна на политическите кандидати и краен популизъм. Оценявам го като рационален отлив, а не толкова като апатия и умора“, коментира той.

Киряков подчерта, че резултатът на БСП е следствие от дългосрочната политика, водена от лидера на партията Корнелия Нинова – капсулиране към възможността за промяна. По думите му подобен вакуум е наблюдаван при СДС.

Проф. Стоянов поясни за Bulgaria ON AIR, че изненадващият резултат на партия „Възраждане“ не се дължи на наказателен вот, тъй като електоратът им не е толкова сплотен.

„Експертният кабинет ще бъде изцяло зависим от мнозинството в парламента. Той е дъвка за наивници и не може да вземе решение без политическо решение от партиите в мнозинството“, категоричен бе Киряков.

Събеседникът му подкрепи твърденията му.

„Няма Министерски съвет, който не е политически. Предстои ни съставяне на правителство. Заявката е, че първата политическа сила ще предложи състав и структура. Със сигурност ще имаме съставяне на правителство от президента Радев“, подчерта проф. Стоянов.

Той смята, че някои от играчите, които разполагат с достатъчно мандати за сформиране на мнозинство, не биха се коалирали с ГЕРБ.

Двамата политолози не са оптимисти по отношение на възможността за съставяне на стабилно правителство на мнозинството.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)