Политолози виждат страх и произвол в поведението на Бойко Борисов

Бойко Борисов е искрено уплашен от международната ситуация и вероятно е готов на по-големи компромиси с Путин и Ердоган, коментира в петък политологът от „Галъп“ Първан Симеонов по повод експулсирането на Абдуллах Бююк в Турция. Неговият колега Евгений Дайнов на свой ред смята, че уплашеният вид на премиера от хипотетичната бежанска вълна е постановка: „Той постигна най-накрая това, което искаше през цялото време – да се отвърже от всякакъв закон, правила и от всякакви ограничения върху своята воля“.

И двамата обаче са единодушни, че отказът на Борисов да се кандидатира за президент не е окончателен.

Закон и произвол

„Бойко Борисов е човек, който замества закона с произвол, правото със сила, решенията с прищявки, а заемането на международни позиции – със страх“, коментира Евгений Дайнов пред Mediapool. Според него с последното си изявление премиерът фактически е обявил, че българската конституция е суспендираната, защото международната обстановка била сложна.

Решението на МВР да експулсира Бююк в Турция бе сравнено от адвокат Михаил Екимджиев с „мутренско отвличане“. В интервюто си пред Нова телевизия Борисов спомена позицията на Екимджиев като неправилна заради угрозата от бежанската вълна, но фактически не оспори правните му аргументи. Евгений Дайнов смята, че премиерът не е направил никакъв компромис с Ердоган.

 „За Борисов това (експулсиране – б.р.) е пълен успех. Тези хора прегазиха всички закони и конвенции, започвайки с конституцията. Отсега нататък да сме наясно, че закони в България няма. Има само воля, сила и произвол. От значение е как ще се събуди Бойко Борисов утре сутринта. Всеки път ще ни се казва, че това, което се прави, е много важно за стабилността и за да няма бежанци. Представете си, че утре Ердоган поиска карикатуриста Христо Комарницки в Турция, за да го съди, защото го е обидил. След като нямаме закони и права, Комарницки заминава“, каза Дайнов.

Казусът „Бююк“ е като случая „Пеевски“

Евгений Дайнов сравни експулсирането на Бююк с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС: „Тези хора (управляващите) показаха, че нямат никакво намерение да се съобразяват с правила. Това е окончателната нестабилност. Международното положение беше с Бююк, а преди това бе бандитската акция срещу Фонда за лечение на деца в чужбина. Това пак беше тотален и груб произвол, но в по-тесен периметър и с друго оправдание. Това е нестабилността“.

Според него „тоталитарните типове като Борисов“ могат да произвеждат само несигурност. „Сега е международното положение, Вчера бе Фондът за лечение на деца. Утре какво ще бъде? Ще ви кажа… Една депутатка от ГЕРБ го дефинира: всяка критика към властта да се приема за саботаж на държавата. Това ще е утре – Путизъм. Тези хора страшно завиждат на Путин“, допълни Дайнов.

Според него с експулсирането на Бююк България не просто се е снишила пред Ердоган и Путин, а е показала, че не е държава. „Вчера България покани абсолютно всички, които ни мислят злото, да започнат да правят, каквото си поискат. България съобщи на всички, че тука ред няма, няма и да има“.

Не изглеждаме красиво

„От гледна точка на детайлите изказването на Борисов (за Бююк – б.ред.) е много далеч от изрядно. От гледна точка на геополитическата картина обаче нещата стоят горе-долу така, както ги обрисува Борисов. България обаче не изглежда по най-красивия начин в тази ситуация и това е ясно“, смята Първан Симеонов. Според него това, което твърди Борисов, е, че България няма за какво да се хване в несигурния сегашен свят.

„Една държава напуска ЕС пред очите ни (Великобритания). Говори се, че една държава може да напусне НАТО (Турция), а друга държава може да напусне света – САЩ. Ако надделее линията на Тръмп, САЩ биха могли да заемат изолационистка позиция. Западният свят сваля гарда минута след минута. В тази ситуация Борисов прави инстинктивно вярното. Той гледа да не се кара с най-близките лоши. Той няма особен избор и трябва да е в добри отношения с Ердоган и Путин, защото изобщо не е сигурно накъде поема Западът. Борисов е в крайна несигурност. Струва ми се, че притеснението, което излъчваше, е искрено, което ме плаши още повече“, коментира Симеонов.

Според него не е изключено да се наложи на премиера да направи и още по-големи компромиси от този с Бююк.

„Сложната национална ситуация се преплита със сложната политическа ситуация на самия Борисов. Той е в положение ни напред, ни назад. Ако потегли към президентството, той е прав, че може да предизвика хаос. Ако остане в правителство, не е сигурно, че след 5 години ще има възможност да се кандидатира за президент. Струва ми се, че на него му се иска“, каза Симеонов.

Политологът коментира, че Борисов не се е променил и продължава с политиката на баланси, но сега започва да звучи много по-близо до Русия. „Въпросът е дали има избор, защото в тази архитектура на нашата част от света, авторитетите изчезват стремглаво един след друг“, казва Симеонов.

Политологът описа два сценария на реакция на международната криза – положителен и отрицателен. Според него положителният е България да изработи балансирана международна политика, да се консолидира вътрешно, недопускайки радикализъм и да мине през кризата. Негативният развой е целият политически елит да се скупчи около силния на деня и държавата да остане на практика без опозиция.

„Където няма опозиция, елитът си краде безнаказано. Сега добавете към това да тръгне и някой от големите енергийни проекти…“, каза Симеонов.

Борисовото „не“, не е точно „не“

„Няма друго „няма“ на света като това на Бойко Борисов“, коментира Първан Симеонов по повод обяснението на премиера, че няма намерение да се кандидатира за президент. Той припомни, че анализаторите на „Галъп“ и Института „Иван Хаджийски“ отдавна са предрекли възможността Борисов да стане реален фактор в президентската кампания.

„Ние бяхме единствените, които казахме, че не е изключено Борисов да е кандидат, както и че ГЕРБ не крият кандидата си, защото не знаят кой да е е той“, припомни Сименов. Според него все още не е изключено Борисов да се кандидатира за президент, но по-скоро не му се правят резки движения.

„Безспорно е, че ген. Румен Радев е находка вляво. Не е изключено да има популистки вот, да има скупчване на анти-ГЕРБ вот. В един момент може да се окаже, че Борисов може да си причини от нищо нещо на тези избори в опитите си да хитрува и да лавира. Той осъзнава, че може да се бие сам, но и че ако остана премиер, върху него може да се стовари всичко“, обясни Симеонов.

Според Евгений Дайнов на Борисов просто не може да се вярва за нищо. „Този човек утре може да ни каже, че ще става главен мюфтия“, каза политологът.

Източник: mediapool.bg


image0 (9K)