Полицай е починал след погрома срещу Конгреса на САЩ

Американски полицай е починал при погрома срещу сградата на Конгреса, извършен в сряда от привърженици на президента Доналд Тръмп.

Общият брой на жертвите при безредиците достигна пет души. Сред тях е и една жена, която е била простреляна от силите за сигурност.

Привърженици на Тръмп атакуваха сградата на Конгреса, когато той утвърждаваше победата на кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори в САЩ на 3 ноември. Президентът Тръмп отказваше да признае поражението си. Преди погрома той произнесе реч във федералната столица Вашингтон пред свой симпатизанти. Тръмп повтори твърденията си, че „изборите били откраднати“ и отново насъска привържениците си срещу новоизбрания президент Джо Байдън. Резултатът: хаос, насилие и щурм на Капитолия.

Впоследствие Тръмп смени тона. Той осъди погрома срещу сградата на Конгреса и призова виновните да бъдат изправени пред правосъдието. Много политици в САЩ обаче, включително и от неговата Републиканска партия, са категорични, че президентът е отговорен като подстрекател на размириците. Двама министри от неговата администрация – на транспорта и на образованието, вече подадоха оставка.

Мандатът на Тръмп изтича след дни. Джо Байдън ще положи клетва като президента на САЩ на 20 януари.

 

 


image0 (9K)