Полицаят, заподозрян от съда в лъжесвидетелстване срещу протестиращи, не е отстранен

По време на протеста срещу правителството и главния прокурор на 2 септември се стигна до сблъсъци и масови арести

МВР не е отстранило временно от работа служителя на столичната полиция Христо Шоколаров, заради когото преди повече от два месеца Софийският градски съд (СГС) сезира прокуратурата по подозрение, че е лъжесвидетелствал срещу протестиращи. Това става ясно от официален отговор на пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до Свободна Европа.

Шоколаров беше част от полицейските екипи, ангажирани с охраната на масовия антиправителствен протест в София на 2 септември, на който се стигна до сблъсъци и арести. Той беше сред униформените, дали показания срещу демонстранти, задържани по обвинения в хулиганство.

Въпросният протест се проведе по време на първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом. През деня имаше сблъсъци между протестиращите и полицейския кордон, а вечерта се появиха десетки млади мъже, които започнаха да замерят униформените с бомбички, факли, бутилки и камъни. Това доведе до разпръсването на демонстрантите със сила и десетки арести, а много хора се оплакаха от полицейско насилие, включително журналисти.

I Мнението на съда

При разглеждането на мерките за неотклонение на общо седмина обвиняеми протестиращи на втора инстанция на 10 септември, СГС посочи в определението си, че полицаят Христо Шоколаров твърди, че по едно и също време е наблюдавал на две различни места две различни групи хора да извършват хулигански действия.

         “ Очевидно е невъзможно
            свидетелят да се намира
            в един и същи ден и час
            на различни места и да
            концентрира вниманието
            си върху различни лица.

            Софийски градски съд

„В този смисъл показанията на свидетеля Шоколаров се явяват компрометирани, тъй като очевидно е невъзможно свидетелят да се намира в един и същи ден и час на различни места и да концентрира вниманието си върху различни лица“, приеха съдиите Ани Захариева, Андрей Ангелов и Адриана Атанасова, изключвайки думите на униформения от доказателствата по делото.

Тъй като Шоколаров беше единственият очевидец, подкрепил обвиненията срещу шестима от задържаните, СГС отмени мерките им за неотклонение и ги освободи. Освен това изпрати на Софийската районна прокуратура (СРП) протоколите от заседанието си и от разпитите на полицая „за преценка наличието на престъпление против правосъдието“.

Даването на лъжливи свидетелски показания пред съда „или пред друг надлежен орган на властта“ е престъпление и според Наказателния кодекс се наказва с до 5 години затвор. Затова съдът сезира СРП, за да прецени дали Шоколаров трябва да бъде разследван, обвинен и съден.

I Мълчанието на прокуратурата

Въпреки публично известните подозрения, че полицаят е лъжесвидетелствал срещу протестиращи, над два месеца по-късно Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация дали е образувала проверка по случая.

На 6 октомври Свободна Европа се свърза с говорителя на СРП Невена Зартова и тя пое ангажимент да отговори на този въпрос, но след това спря да отговаря на служебния си телефон. На 14 октомври Свободна Европа отправи и писмено запитване до Зартова, а след това помоли за съдействие и Дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата, но до публикуането на този текст отговор все още липсва.

Затова на 13 ноември Свободна Европа отправи два въпроса до пресцентъра на МВР: извършвана ли е вътрешна проверка в МВР срещу Христо Шоколаров и ако да – какви са резултатите; както и дали той е бил отстраняван от работа от 10 септмври досега и ако да – по какви причини?

Още на същия ден от столичната полиция заявиха, че по случая е в ход вътрешна проверка, но не конкретизираха кога е била образувана. Добавиха и, че Шоколаров продължава да ходи на работа. По закон тези проверки са с едномесечен срок, който може да бъде удължаван, ако това е необходимо.

Все още обаче остава неясно дали прокуратурата ще извърши ефективна проверка по случая, сравнявайки показанията на Шоколаров, както направи съдът, или ще се ограничи само с констатациите на СДВР.

I Въпросите на защитата

         “ Излиза, че е използван
            един и същ свидетел, който
            е бил на две различни места
            по едно и също време.

            Адв. Стоян Мадин

Стоян Мадин е адвокат по две досъдебни производства за хулиганство, по които е свидетелствал Шоколаров. Засега той също не е уведомен дали прокуратурата проверява полицая за лъжесвидетелстване. Мадин е направил искания за събиране на допълнителни доказателства, защото „излиза, че е използван един и същ свидетел, който е бил на две различни места по едно и също време“. Дали исканията му са уважени обаче, той все още няма представа.

Мадин защитава и журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и арестуан по време на протеста на 2 септември. Тогава от МВР отрекоха да е имало полицейско насилие над журналисти, въпреки че Кенаров се беше легитимирал като репортер преди да бъде заключен и ритан от униформени. В началото на октомври той подаде сигнал за полицейски произвол в прокуратурата, но все още няма информация дали разследващите са предприели някакви действия.

„По случая с Димитър Кенаров също имаше някаква вътрешна проверка в СДВР, но не знаем на какъв етап е“, добави още адвокат Мадин, който в момента обжалва пред съда арестите на общо трима свои клиенти от вечерта на 2 септември. Когато съдът насрочи разглжедането на тези казуси, юристът планира да изиска справка за действията на прокуратурата и МВР по тези сигнали – и за полицейско насилие, и за лъжесвидетелстване.

Единствената обобщена информация по темата досега беше съобщена от главния прокурор Иван Гешев по време на изслушването му пред парламентарната правна комисия в средата на октомври. В отговор на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков тогава той заяви, че в Софийската районна прокуратура са образувани 8 проверки за полицейско насилие. Какъв е техният развой към момента обаче не е известно.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)