Полицейски началник свидетелства срещу подсъдимия за убийството на Джордж Флойд

Бившият полицай Дерек Шовин е нарушил стандартите за прилагане на сила по време на ареста на Джордж Флойд. Това свидетелства пред съда началникът на полицията в Минеаполис, щата Минесота, Медария Арадондо.

Той беше призован по делото срещу Шовин, обвинен за смъртта на 46-годишния чернокож мъж, който издъхна на 25 май 2020 г., докато бившият полицай натиска с коляно врата му.

Арадондо опроверга твърдението на защитата, че Шовин е действал съобразно с установените практики на полицията в щата. По думите му униформените са обучени да уважават неприкосновеността на човешкия живот.

Наблюдатели коментираха пред Би Би Си, че необичайно завеждащ полицейско отделение да даде показания против свой бивш служител.

Делото за убийството на Джордж Флойд започна на 30 март. Шовин беше обвинен, че е затискал врата му с коляно в продължение на над 9 минути. Случаят предизвика масови протести в САЩ, някои от които прераснаха в бунт.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)