Полицията в Норвегия разследва ислямистки терористичен акт в гей бар в Осло

Двама души бяха убити, а други 21 бяха ранени при нападение в гей бар в норвежката столица Осло в ранните часове в събота. Полицията в Норвегия разследва случая като терористичен акт от ислямистки подбуди, съобщиха световните агенции.

За атаката е задържан мъж, който е бил под наблюдение от службите за сигурност от 2015 г.

„Всичко сочи, че става въпрос за атака на ислямски екстремист“, каза министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс.

„Все още не знаем дали ЛГБТ общността е била планираната цел [на атаката], но със сигурност знаем, че тя е жертвата“, добави той.

В събота в Осло трябваше да се проведе Прайд шествието за равноправие на хората от ЛГБТ общността. То обаче беше отменено заради притеснения за сигурността.

„Има причини да се смята, че това може да е престъпление от омраза“, казаха по-рано от полицията. „Разследваме дали Прайдът е бил цел сам по себе си или има други мотиви.“

„На всички хомосексуални хора, които сега се страхуват и са в траур, казвам: всички сме с вас“, написа още премиерът Гар Стьое в публикация в Фейсбук.

Въпреки официалната отмяна на шествието за равноправие, стотици хора излязоха по улиците на Осло и поставиха цветя и знамена в цветовете на дъгата близо до мястото на нападението.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)