Положението с мигрантите в Кипър става неудържимо

Ситуацията с мигрантите в Кипър става „невъзможна за справяне”, заяви вътрешният министър на Кипър Константинос Петридис, цитиран от БНР.

Значително нарастващият поток мигранти се дължи и на организирани трафикантскисхеми, обхващащи Турция и северните окупирани територии. За първите пет месеца на тази година 3060 мигранти са преминали от окупираните северни територии, пресичайки демаркационната „зелена” линия между двете части на разделената страна, с молба за политическо убежище в Република Кипър. През цялата 2018 г. те са били 2625. Само за един месец – месец май, през „зелената линия” са дошли 744 мигранти.

Повечето от тях са мъже, идващи в големи групи, при това от страни, които доскоро не са били характерни като бежански, като Камерун и Нигерия. Проблемът е изключително сериозен и говори за организирани трафикантски схеми, обхващащи Турция и окупираните територии, заяви министър Петридис. Мигрантите пристигат със самолети от Турция в северната част на острова, откъдето ги препращат на юг.

За първи път кипърският вътрешен министър официално посочи, че в изградената мрежа е възможно дори властите на север да действат като трафиканти. Според него зад този въпрос стоят политически цели и има грубо нарушение от страна на Турция на споразумението ѝ с ЕС за бежанците.

Вече 15 000 бежанци са получили защита в Кипър, други 15 000 молби за убежище са в процес на разглеждане, съобщи още министърът. Правителството иска помощ от ООН и ЕС за справяне с тежката ситуация. Заради нея Кипър може да преразгледа прилагането на регламента за „зелената линия”, каза Константинос Петридис.

 


image0 (9K)