Полският премиер призова за „стодневна солидарност” в битката срещу К-19

Полският премиер Матеуш Моравецки в събота предупреди поляците да не пътуват по Коледа, тъй като той обяви, че повечето ограничения за коронавирус ще бъдат удължени, но магазините ще бъдат отворени отново, предаде АФП.

„Моля, не планирайте пътувания“, каза Моравецки на пресконференция, добавяйки, че правителството търси начини за налагане на ограничения за движение. Моравецки каза, че театрите, баровете и ресторантите ще останат затворени до след Коледа, а учениците ще продължат да учат дистанционно.

„Ситуацията все още е много сериозна“, каза той, изразявайки загриженост от високата смъртност в Полша, но посочвайки, че броят на новите случаи се е стабилизирал.

Министерството на здравеопазването в събота съобщава за 574 смъртни случая за 24 часа, което води до общо 13 288 жертви. Броят на новите ежедневни инфекции в Полша е 24 213. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавирус в Полша през последната седмица, е третият най-голям в ЕС след Италия и Франция, сочат данни на АФП.

Моравецки призова поляците да продължат да следват правилата през период, който той нарече „100 дни солидарност“, като заяви, че в края на това „има голяма вероятност да бъде налична ваксина“.

„Дали Полша ще бъде в състояние да приеме по-строги ограничения, ще зависи от това дали поляците се подчиняват на правилата,“ каза Моравецки.

Според новите мерки, обявени в събота, заведенията за хранене, фитнес залите и местата за забавления ще останат затворени поне до 27 декември, докато търговските центрове ще могат да се отворят напълно от 27 ноември.

dariknews.bg

 


image0 (9K)