От полунощ Белгия въведе тотална карантина, всичко затваря за 5 седмици

От полунощ Белгия въведе тотална карантина, всичко затваря за 5 седмици „Искаме да избегнем италианската ситуация“, каза премиерът Софи Уилмес

Белгийското правителство нареди вчера училища, кафенета, ресторанти и някои магазини да бъдат затворени заради епидемията от коронавирус, като последва решенията на Франция и други европейски държави да ограничат всички дейности, с изключение на най-необходимите, предаде Ройтерс.

Мерките влизат в сила от полунощ и ще продължат до 3 април, макар че училищата ще трябва да останат затворени за пет седмици, включително великденската ваканция, съобщи премиерът Софи Уилмес на пресконференция. Уилмес подчерта, че супермаркетите и аптеките ще останат отворени. „Искаме да избегнем италианската ситуация“, каза премиерът. Страната преминава към трета фаза на реакция на пандемията от коронавирус, която предвижда карантина в цялата страна – отмяна на всички масови мероприятия: спортни, културни, фолклорни, независимо дали са частни или публични и без значение с колко присъстващи са, заяви Уилмес.

Преминаваме към кризисно управление на федерално равнище, посочи Уилмес. Тя обяви, че училищата трябва да направят такава организация, че да приемат деца от семейства, където през деня за тях могат да се грижат само хора в напреднала възраст, които са най-рисковата група за зараза. Заседанията по повечето дела в съдилищата са отложени поне с месец. Системата на местата за лишаване от свобода търси свой начин за налагане на карантина, защото в затворите също се появиха заразени.

Снощи, след края на работния ден, започна паническо изкупуване на хранителни и хигиенни продукти. Общият брой на заразените в Белгия вчера достигна 399, има и три смъртни случая.

 


image0 (9K)