Полша обвини Беларус във военно проникване през границата

Полша обвини Беларус в организиране на въоръжено проникване през границата и извика беларуския шарже д’афер, за да изрази протест срещу „умишлената ескалация на мигрантската криза на границата“, предаде Ройтерс.

Варшава въведе извънредно положение по границата след увеличаване на притока на мигранти от държави като Афганистан и Ирак, които се опитват да влязат в Полша през Беларус.

Според полското външно министерство „неидентифицирани униформени лица, въоръжени с пушки“, са навлезли в полска територия от Беларус през нощта в понеделник.

„Заместник министърът Пьотр Вавжик връчи категоричен протест против нарушаването на полската държавна граница и подчерта, че действията на беларуските власти през последните седмици все повече започват да приличат на умишлената ескалация“, се казва в изявление на министерството.

Кабинетът на беларуския президент Александър Лукашенко все още не е коментирал случая. Няма коментар и от посолството на Беларус във Варшава.

Срещата във вторник е третата в рамките на един месец, на която беларуският шарже д’афер във Варшава Александър Чесновски беше извикан, за да отговаря на въпроси за ситуацията на границата, където стотици мигранти се опитват нелегално да прекосят всеки ден.

Според Европейската комисия и Варшава притокът на мигранти се организира от Беларус като вид хибридна война, която има за цел да приложи натиск върху ЕС заради санкциите, които той наложи на Минск. Беларус отрича това.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)