Помним и тачим. Паметник на загиналите българи и руси в Джуранлийски бой

В чест на 144 години от боевете при Стара Загора по време на Руско – турската освободителна война /1877-1878 г./ венци и цветя ще бъдат положени на редица паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора. Представяме ви ги. 

На 26 юли преди 130 г. е бил тържествено открит (през 1881 г.) първият възпоменателен паметник от мемориалните паметници в Стара Загора, посветени на Руско-турската Освободителна война. Това е паметникът на загиналите българи и руси при защитата на Стара Загора в Старозагорския и Джуранлийския бой на 19 юли 1877 г.

Помним и тачим. Паметник на загиналите старозагорци във войните

Четири години след самото събитието на мястото тук е издигната пирамида. Монументът е построен по типовия проект на архитект Вокар. На тържеството преди 130 години е присъствал Руският консул Кребел, посрещнат тържествено от официалните лица и народа, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Помним и тачим. Мавзолей-костница „19 юлий 1877“

Помним и тачим. Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин

След освещаването на извезаното от жените на град Самара знаме в Плоещ, то е поверено на Трета опълченска дружина с командир младия подполковник Калитин. Подразделението е сред войските, които първи преминават Стара планина и с гърдите си срещат удара на прииждащата 40 000 армия на Осман паша, която в бърз марш е прехвърлена от Адриатическото крайбрежие до Тракия.

Помним и тачим. „Защитниците на Стара Загора“

Боят е страшен, след него поляните в местността Келеш кория са покрити с трупове, костите на загиналите се белеят месеци наред. След края на войната джуранлийци ги събират и погребват в костница северно от сегашната железопътна линия, а името на легендарния подполковник, издъхнал върху опърленото от барутните залпове знаме, сменя турското название на селото на Калитиново.

 


image0 (9K)