Помпео обвини Русия в провеждането на кибератаката срещу правителството на САЩ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Русия със сигурност стои зад кибератаката срещу няколко американски държавни агенции и международни частни бизнеси. САЩ потвърди по-рано тази седмица, че от близо седмица продължава „сериозна“ кампания с цел компрометиране на част от виртуалните мрежи на правителството.

„Беше положено значително усилие да се използва софтуер от трета страна, за да се вкара код в правителствените системи на САЩ“, каза Помпео в телевизионно предаване в петък вечер.

„Това беше много значително усилие и заради това вече можем да кажем, че е доста ясно, че руснаците участваха в тази дейност“, допълни още той.

До момента Белият дом не беше изразявал официална позиция откъде идва хакерската атака. Президентът Тръмп също не е коментирал случващото се.

Руското посолство във Вашингтон отрече да има каквото и да е участие в атаката още на 14 декември. Русия „не извършва офанзивни операции в кибер домейна“, се казва в официалното съобщение на дипломатическата мисия.

„Майкрософт“ е информирала над 40 свои клиенти, че са засегнати от злонамерения софтуер, който според експерти по компютърна сигурност позволява на хакери достъп до данни в информационните мрежи на правителството, както и до държавна инфраструктура като електрическата мрежа.

Около 80% от засегнатите клиенти са в САЩ според президента на „Майкрософт“ Брад Смит. Други атакувани компютри има и в Белгия, Великобритания, Канада, Израел, Мексико, Испания и Обединените арабски емирства.

За кибератаката беше съобщено за първи път на 13 декември в медийни публикации. Съвместно изявление, публикувано на 16 декември от ФБР, Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) и Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) потвърди официално на 17 декември, че се провежда „сериозна“ кибератака срещу информационни мрежи на държавни агенции. Министерствата на вътрешните работи, финансите, енергетиката и търговията са били засегнати.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)