Пореден абсурд в София: Оживен тротоар се оказа частна собственост

В столицата част от булевард „Черни връх“ се оказа частна собственост. За случая сигнализира жител на квартал „Лозенец“, който снимал поставен знак. Той забранява преминаването по тротоара и пътното платно. Оказа се, че причината за появата му е спор между Столичната община и собственикът на имота.

Представители на клиниката, която твърди, че е собственик на терена, от 6 години се опитват да отчуждят територията, но без резултат. А от Столичната община са категорични, че отчуждителната процедура е завършена, имотът е общинска собственост, а поставеният знак е незаконен.

„Притеснява ме дали знакът е законен и дали можем свободно да преминаваме през зоната и колко законен е строежът на бул. „Черни връх“. Ако табелата е вярна, дали разрешителното за строеж е валидно“, пита Десислава Атанасова, която публикува във Facebook снимката на знака.

Целта на собствениците на клиниката била да привлекат вниманието на отговорните институции, но не и да ограничават столичани. Според съдебно решение Столичната община е осъдена да заплати парично обезщетение за отчуждаване в размер над 17 000 лв. Това обаче още не се е случило, твърди собственикът. В позиция изпратена до Bulgaria ON AIR той твърди, че премахването на знаците от страна на общината е незаконно действие, тъй като имотът все още е негов. А от Столичната община заявиха, че ограничителният знак е незаконен, защото теренът е общинска собственост.

Въпреки ограничителния знак, гражданите преминават необезпокоявани, предава Bulgaria ON AIR.

„Хубава инициатива, радвам се, че хората създават нови знаци. Бих поговорил с този, който е поставил знака, да видим дали можем да стигнем до някакъв компромис. Не усещам, че правя нещо незаконно като минават от тук“, коментира преминаващ.

В позицията на собственика на имота пише, че Столичната община не е приключила процедурата за отчуждаване на частния имот.

„Към днешна дата имотът е собственост на юридическото лице, от което е следвало да бъде отчужден. Поставените на тротоара указателни знаци се намират в частен имот и премахването им от страна на служители на Столичната община е акт на увреждане и унищожаване на частна собственост, което е престъпление съгласно Наказателния кодекс“, уточнява още собственикът.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)