Поредица за добрите примери на България избра да покаже емблематичен борец за парк Бедечка

Борбата за Бедечка за мен беше като умален вариант на борба за България. Това напомни старозагорецът Йордан Йорданов в един от епизодите на вдъхновяващата видеопоредица „Коя е България?

“ https://www.youtube.com/watch?v=8sVycsQgQzI&fbclid=IwAR2q864S8W07jrZ-7sI8su92jqJxClwn-ZZBBmNh99XVbNennT80QX2eul4

Йорданов е емблематично лице на многогодишната гражданска борба за запазване на старозагорския парк „Бедечка“. Старозагорецът, който сега живее в Англия, бе избран за един от първите участници в стартиралата наскоро поредица.

 От 2012 г. насам Йорданов изцяло се отдаде на каузата „Бедечка“. Още се помни как заживя в палатка пред Общината в Стара Загора в най-лютите снегове през януари 2013 г. – за да привлече вниманието към отредения тогава за застрояване парк. Йорданов беше неуморен, дори когато оставаше почти сам. Години по-късно, неговата история вдъхнови мнозина в гражданската борба, която се разгоря през 2016 и 2017 г. – която доведе до корекция на генералния план на града и връщане на статута на парк. 

„Коя е България?“ (https://www.youtube.com/channel/UC1xjwWMsNhTqfsRZ3bEBM9w) е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Зад него стоят Михаела Илиева, Митошка Алкова, Игнат Игнатов, Ана Петрова и композитора Веселина Чакърова.
Поредицата започна само преди седмици и досега показа няколко вдъхновяващи лични примери, сред които е и друг млад старозагорец – Венко Добрев.  

image0 (9K)