Поредна вандалщина в Стара Загора: Край Стария чинар вече не изглежда така (СНИМКИ)

В рубриката „Изпрати новина“ на ЗАРАТА се получиха няколко снимки, направени днес, които за жалост няма с какво да ни зарадват, напротив. Наш читател е направил сутрешната си разходка в парк „Бедечка“ и ето какво е забелязал:

„Минавам по един и същи маршрут всяка сутрин и понякога дори не забелязвам подробности от заобикалящата ме картина. Но това, на което се натъкнах, нямаше как да не видя. Вандалщината е натворена вероятно вчера в късния следобед или вечерта, през нощта… Не знам, но вчера всичко си беше на мястото. Старозагорци знаят, че парите за облагородяване на градската среда никога не достигат. Управата се опитва доколкото може да създава и да ремонтира направеното, но ние не сме хора. Не сме. Възмутен съм! Мястото с барбекюто и беседката беше направено изцяло с дарения и доброволния труд на граждански клуб „Липа“ преди 5 години и виждам, че с удоволствие се ползват от хората. Кому попречи навесчето, че го помляха тотално, а накрая като акт за „добре свършена работа“ го и преобърнаха демонстративно?!!!

Ще се осъществи ли проектът за Стария чинар в Стара Загора?

Сложиха лампи навсякъде, новички, бели. Нека има и камери, но да са добре скрити, за да снимат вандалите, които после за ушите и в кауша! И да ги показват за назидание на останалите малоумници. Защо, бе?! Какво удоволствие получихте, след като блъскахте и чупихте?!!!“

Глобяват Граждански клуб “Липа” заради незаконни съоръжения до Стария чинар

***
Старият чинар в старозагорския парк „Бедечка“ е на около 700 години и през 1960 година е обявен за защитен обект. Чинарът е оцелял след петте опожарявания на Стара Загора. Обиколката на ствола му е 11 метра, а диаметърът 3,5 метра, височината – 17 метра.

През 2015 година Старият чинар е финалист в конкурса “Дърво с корен”.


image0 (9K)