Порожанов: Около 480 души подпомагат дейностите, свързани с риска от чума по свинете

11 километра от предпазната ограда на сухопътната ни граница с Румъния са вече са готови

[ad id=“225664″]

Мерките за недопускане на африканската чума по свинете на територията на България бяха обсъдени на оперативно заседание в Шабла, с участието на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, съобщи БНР.

11 километра от предпазната ограда на сухопътната ни граница с Румъния са вече са готови, в изграждането й участие вземат и шестте Държавни горски предприятия

„Около 480 човека подпомагат дейностите във връзка с риска от африканската чума по свинете. Осигурени са и денонощни обходи по сухопътната граница с Румъния“, заяви земеделският министър Румен Порожанов.

[ad id=“263680″]

„Хубавото е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези. Основно популация на движение се очаква след приключването на реколтите.

Оградата ще бъде подсилена и с режеща тел. Областните дирекции по безопасност на храните идентифицират частните стопани на прасета, като целта е в 10-километровата зона около индустриалните комплекси собствениците да бъдат убедени да усвоят възможно най-бързо животните си“, допълни министър Порожанов.

[ad id=“236993″]

„Основният проблем в Румъния, това са именно домашните животни. Една единствена индустриална ферма с малко над 40 хиляди животни е имало, която е засегната“.


image0 (9K)