Ива Вангелова

От Ива Вангелова юли 9, 2021 09:10

Посетители в музей разгледаха интересни изложби през нощта

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/958 година XVIII, 9 – 15 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Граждани и гости на Харманли разгледаха интересни изложби в Историческия музей през нощта. И тази година той се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. Тя се състоя на 3 юли, събота.
В по-различен час от обикновеното, посетителите имаха възможност да посетят новите изложби на трите музейни отдела – Археология, Етнография и Нова и най-нова история – подредени след продължилия две години ремонт. От 19:00 ч. до 23:00 ч. желаещите да се обогатят културно успяха да разгледат няколко експозиции.
На първия етаж бе археологическата изложба „Археологическото наследство на Харманли и региона“ с експонати от целия Харманлийски регион, а в една от новоизградените зали е подредена изложба, посветена на железопътна станция/гара в Харманли.
На втория етаж са етнографските изложби „Семейното огнище“, представяща бита на харманлийския край и „Градският бит в края на XIX и началото на ХХ век“, представяща градския живот в Харманли, и историческата изложба „От паланката до града“, в която се проследява историческия път на града от началото на XVI век докъм края на ХХ век.
Уредниците в музея Ирина, Татяна, Кремена и техническият сътрудник Ирена проведоха образователна и увлекателна беседа със своите гости. За най-малките посетители това се оказа интересно, а техните придружители успяха да научат доста нови неща.
Освен културно-историческото мероприятие организаторите се бяха погрижили да подготвят и забавна музейна работилница. В нея деца и възрастни се откъснаха от стандартното ежедневие, като редиха пъзели, низаха мъниста, създавайки бижута, майсториха съдове от глина, рисуваха, оцветяваха и играха различни образователни игри. Една от тях бе „Търсачи на съкровища“. За да се справят с предизвикателството, участниците трябваше сами да си намират даден културно-исторически обект в музея, предварително показан на снимка, и да опишат неговото определение.
Всичко това се състоя в новата остъклена зала, на фона на красив залез и гледка към Гърбавия мост.
Въпреки че входът за културното събитие бе свободен, желаещите да му се насладят не бяха твърде много, но имаше постоянен поток от посетители.

„Европейската нощ на музеите“ в Харманли се провежда от 2016 г., с изключение на 2020 г., заради пандемичната обстановка в страната.

Ива Вангелова

От Ива Вангелова юли 9, 2021 09:10