Посланиците на страните членки на ЕС одобриха сделката за Брекзит

Посланиците на 27-те страни членки на ЕС единодушно одобриха постигнатата между Лондон и Европейската комисия сделка за Брекзит, съобщи Би Би Си. Така за влизането ѝ в сила остава само тя да бъде приета от британския и европейския парламенти.

Сделката, за чието договаряне бяха необходими месеци, ще бъде подписана официално от посланиците във вторник, съобщиха от германското председателство на ЕС. Всяка от страните членки имаше едва три дни да одобри документа от 1246 страници, с който се уточняват детайлите около бъдещите отношения между блока и Обединеното кралство.

Споразумението, с което се избегна осъществяването на Брекзит без договаряне на правила, включва освобождаване от мита на британските стоки, предлагани на европейския пазар, механизми за справяне в случаи на нелоялна конкуренция, намалява достъпа на Великобритания до европейски програми и др.

В сряда народните представители в Лондон извънредно ще се съберат, за да гласуват договорената от правителството сделка, като се очаква тя да получи одобрение.

Последната стъпка за слагането на точка на процеса се предвижда за януари, когато Европейският парламент трябва да подкрепи договорената сделка.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)