Последен изстрел. Винс Картър, който изигра 1541 мача

1541 мача са си 1541 мача, а през цялото това време има и победи, и загуби. Винс Картър обаче е сред най-обичаните баскетболни състезатели в историята на Националната баскетболна асоциация (NBA).

„Официално приключих с професионалния спорт“. С тези думи 43-годишният Картър обяви, че се отказва от баскетбола. В кариерата му, продължила цели 22 сезона, той защитаваше екипите на Торонто, Ню Джърси, Орландо, Финикс, Далас, Мемфис, Сакраменто и Атланта. Въпреки че си е заслужил прозвището „икона на баскетбола“ и дори „Air Canada“ заради уменията си, той така и не успя да се докосне до трофея от NBA.

Пред медиите Картър споделя, че всеки играч иска да отбележи последния си изстрел. В неговия случай това беше тройка в последните секунди на мача на Атланта, когато отбеляза срещу Ню Йорк Никс през март.

„Това, че вкарах последната си стрелба, значително помогна на ситуацията. Ако не бях вкарал последната си стрелба, всичко щеше да е малко по-различно. Щеше да ме сърби, щях да искам да изиграя още една минута, само и само да вкарам още веднъж“.

Картър е осемкратен участник в Мача на звездите. Стартира кариерата си в NBA през 1998 г. в отбора на Торонто, където играe до 2004 г. Още в първия си сезон печели наградата за Новобранец номер 1 в лигата. Постиженията следват едно след друго по пътя му. Той е олимпийски шампион със САЩ през 2000 г., както и реализатор номер 19 в историята на NBA. Спечели и конкурса за забивки по време на Мача на звездите през 2000 г.

„Картър повлия по невероятен начин на NBA с неговите забележителни умения и отдаденост. За рекордните 22 години той игра с истинска радост и създаде толкова много паметни моменти“, каза комисионерът на Националната баскетболна асоциация Адам Силвър.

Картър остави на NBA общо 25 728 точки, 6606 борби и 4714 асистенции. Роден е в Дейтона Бийч, Флорида, през 1977 г. В младежките си години, преди да се насочи към баскетбола, е тренирал футбол и волейбол.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)