Последната снимка на Наско Скатов час преди планината да го приюти във вечността

Алпинистът Колин О’брейди, който също бе част от зимната експедиция на втория по-височина осемхилядник в света – К2, публикува последната снимка и последния разговор на Атанас Скатов.

Българинът вчера остана завинаги в снежната обвивка на планината. Загина при слизане от Лагер 3 към Базов лагер след неуспешна атака на върха.

Колин О’брейди е последният човек, който е срещнал българина и с когото той е разговарял. Американецът написа сърцераздирателен пост в памет на Атанас Скатов: „Направих тази снимка на моя приятел Атанас Скатов, @atanasskatovathlete, тази сутрин точно в 8,30 часа, преди да напусна Лагер 3, за да тръгна надолу. Час по-късно, докато е правел същото, е паднал и намерил смъртта си. Най-лошите ми страхове се сбъднаха. Разбрах за случилото се по радиото, докато все още бях в Лагер 2. Трябваха ми доста усилия, за да се събера, за да не допусна грешка при слизането си.

Все още не мога да асимилирам, че го няма. Чакам го да влезе в палатката в Базовия лагер и да пусне някоя шега. Усмивката и шегите му бях заразителни. Атанас беше много опитен алпинист, като вече беше събрал 10 от 14-те най-високи върхове в света, К2 щеше да бъде 11-тият му. Точно преди да направим тази снимка си говорехме за разочарованието, че не сме достигнали върха. Но не се ядосвахме. Вместо това в огромния си позитивизъм на Атанас се наслаждавахме на късмета си да бъдем там, където бяхме, гледайки грандиозната гледка пред нас от Лагер 3 на К2 през зимата – сюрреалистично. Прегърнахме се, като си обещахме да пийнем по едно на вечеря в Базовия лагер, когато и двамата се приберем.

Тръгнах надолу и се върнах в Базовия лагер в 5,30 ч. Той е тръгнал надолу малко след мен. Това ще е последният ми спомен от моя приятел. Приятелката му Шени, @sheny.b, беше в Базовия лагер с нас през цялата експедиция. Палатката им бе до нашата. Сърцето ми се къса за нея, цялото му семейство, приятели и близки. Не мога да намеря подходящи думи, за да опиша това, което чувствам. Затова ще спра да пиша и ще обобщя всичко с тази снимка.

Благодарни, че вече приветствахме почти всички членове на нашата експедиция на SST. Повечето сега са в безопасност. Чакаме вест от онези, които тръгнаха към върха снощи – Хуан Пабло Мор, Джон Снори и Али Садпара, от които няма вест. Моля, изпратете им цялата положителна енергия и топлина, която можете да съберете, за тяхното безопасно връщане“.

На последната си среща в района на Лагер 3 Колин О’брейди и Атанас Скатов си обещават да пият по едно на вечеря в Базов лагер, без да подозират, че до час ще се разиграе жестоката трагедия

Постът е написан вчера, до този момент (11:20 ч.) все още няма следа от тримата алпинисти Хуан Пабло Мор, Джон Снори и Али Садпара. Организирана е издирвателна акция, два спасителни хеликоптера тръгнаха да търсят тримата. Трекерът на тримата от два дни не посочва местоположението им, заради ниските температури устройствата са замръзнали. Не се знае и дали са изкачили върха. Надеждите са да бъдат открити живи, но участниците в експедицията се подготвят и за най-страшното.

К2 се счита за най-трудният за изкачване осемхилядник. Намира се в планината Каракорум, където метеорологичните условия са по-жестоки от тези на Хималаите. До тази година, когато бе организирана най-мащабната зимна експедиция в историята на върха, всички опити за изкачване най-високата точка на Каракорум бяха неуспешни. На 16 януари върхът допусна до себе си 10 непалци, част от които дори без да използват допълнителен кислород.

През годините е имало много опити за български изкачвания. Само двама са го направили успешно – Боян Петров през 2014 г. и адвокат Стефан Стефанов през 2019 г. Желанието на Атанас Скатов бе да стане първият българин, изкачил К2 през зимата. Той стана 86-ата жертва на свирепата планина, както е известен каракорумският връх.

„Флагман“, Емел МАХМУД


image0 (9K)