Последно за големите магазини. Борисов разпореди да не отварят

Министърът на икономиката отменя издадените по-рано днес Указания за големите търговски обекти. Това е станало по нареждане на премиера Бойко Борисов. Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.

Няколко часа по рано, на седмичния брифинг на здравните власти министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви промяната в мерките. Тя включваше отваряне и реорганизация на работата на търговските обекти с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

Последва реакция от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Те обвиниха здравните власти в дискриминация и поискаха заведенията, фитнес залите и танцовите школи да отворят незабавно.


image0 (9K)