Последно сбогом на дядо Добри!

Последно „Сбогом” на дядо Добри, наричан от хората Светецът от Байлово. Тялото му е изложено за поклонение в църквата в родното му село Байлово.

През цялата нощ срещу сряда църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ остана отворена за поклонение.

Хората пристигаха в храма, разбирайки тъжната вест от социалните мрежи и организирайки се. Казаха, че идват, за да почетат един светец.

През днешния ден вратите на храма също ще са отворени за всички, които искат да отдадат последна почит на покойника.

[ad id=“225664″]

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Венчава се през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

През годините се отделя от материалното и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Българската православна църква. Почти всеки ден той ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника „Свети Александър Невски“ или църквата „Свети Седмочисленици“ събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка.

През 2009 година той дари 35 700 лв. на ПКСХП „Св. Александър Невски“, което е най-голямото частно дарение в 100-годишната история на храма.

„Нещо е сънувал, все казва – „Господ дойде при мен и ми каза да бъда вярващ и да помагам“, разказа преди време племенницата му Елена.

Погребението му ще се състои в четвъртък 15 февруари.


image0 (9K)