Потоп в Гърция! Има жертви

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха наводнения в Западна Гърция, а в Пелопонес загинаха трима души, съобщи телевизионният канал „Скай”, цитиран от БЛИЦ.

През последното денонощие времето в цяла Гърция се влоши, но стихията удари най-силно в западните и северните райони.
В района на Каламата в Пелопонес бяха наводнени няколко села. Жена инвалид загина в дома си в село Пидима, защото не могла да позвъни на пожарната, за да я евакуират. Съобщава се за смъртта на още двама души.

Кметът на града съобщи, че нивото на водата е достигнало два метра.

Блокирани остават седем населени места и студентски център, където има 80 деца, но те не са застрашени, предаде БГНЕС.

Торнадо премина над град Катаколо на западния бряг на полуостров Пелопонес и на островите Закинтос и Кефалония.

Ураганният вятър изкорени дървета и прекъсна електроснабдяването. Спряха да работят десетки светофари, което доведе до транспортен хаос.

В централните части на Пелопонес пътищата се превърнаха в пълноводни реки.
Много хора са блокирани в колите си.

Ето как описва стихията в репортаж Български новини: Трима души са загубили живота си в обилните валежи във вторник. Най-трагичен е случаят с 63-годишната жена, близо до град Каламата в Пелопонес, прикована в инвалидна количка, която е загинала в апартамента си на партера, преди помощта да стигне до нея. potop2 80-годишен мъж в Турио и неидентифициран мъж също загубиха живота си в време бурята.

В същото време, екстремни валежи в цялата страна, причинени хаос, а стотици граждани призовават полицията за помощ в южните части на страната и на север в Солун. В град Игуменица, в северозападната част на Гърция, румънско семейство в колата си е било почти пометено от водите. 36-годишна жена и двете й непълнолетни деца бяха спасени от пожарната.

Крайбрежните пътища в региона Епир в Западна Гърция са били покрити с вода, с силния дъжд причинява проблеми по пътища на Сивота, Пердика и Парга в областта. Внезапната потоп, причинени огромни проблеми на град Пиргос в Пелопонес като къщи и магазини бяха наводнени и потоците преляха. Пожарната получила 170 а спешни повиквания за помощ в Каламата и 30 за наводнение в град Спарта.

Солун също усеща последиците от проливните дъждове на магистралата в източната част на града. Град Волос в централната част на Гърция и околните села имаше прекъсвания в електрозахранването за близо час заради проливните дъждове. Туристите и местните жители на острова отиват Закинтос станаха свидетели на рядък природен феномен и видяха водно торнадо в залива Лаганас.

Според прогнозата на метеоролозите, силни дъждове се очакват в сряда в областта на Йонийско море, Централна Гърция, Източна Македония и Тракия.


image0 (9K)