Почина журналистът Стойко Тонев

В неделя, 31 януари, внезапно почина журналистът Стойко Тонев. На читателите той е известен основно с псевдонима си “д-р Тони Филипов”. Тонев е определян като забележителен сатирик в съвременната журналистика.

Образованието си завършва в катедра “Социология” на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Впоследствие защитава докторантура по политология.

През годините Тонев е главен редактор на в. „Новинар“, зам.-главен редактор на „Монитор“ и „Експрес“. Автор е на пет книги.

Особено известна е рубриката му „Из делниците на един луд“, която излиза от 2002 г. в различни вестници и интернет сайтове.

Тонев е един от издателите на сайта за култура, анализи и коментари „Редута“.

Дори „визитката“ му в „Редута“ бе написана със забележителното му чувство за хумор:

„Д-р Филипов е роден отдавна. И далече. Учил е тук-там. Завършил е това-онова. Работил е на различни места. Написал е доста статии и малко книги. В момента се укрива от последния си работодател, който е заплашил да закупи всяко издание, което го вземе на работа“.

Забележителното му чувството за хумор и усетът му за злободневност превърнаха „Дневниците на един луд“ в четиво за всички и оставиха незабравими афористични попадения:

„Войната не решава кой е прав, а само кой е победил“.

„Историята, забелязал съм, не държи сметка за усилията, а само за резултатите“.

„Шарлатанин можеш да бъдеш само в общоство на шарани. В обществото на нормалните хора шарлатаните просто ги бият“.

„На народите с къса памет преходите са им много дълги“.

„Клозетът на двора е метафората на един манталитет, който трудно се надживява“.

„Когато човек е богат на богати приятели, и той не остава дълго беден“.

„Никой не се е разорил за това, че е подценил вкуса на тълпата“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)