Почина журналистът Христо Буцев

След дълго боледуване почина дългогодишният главен редактор на седмичния вестник „Култура“ Христо Буцев. Той беше от водещите фигури в изданието, което удържаше разговора за изкуството в първите най-тежки години от прехода.

Христо Буцев е роден на 9 май 1947 г. в София. Завършил е Френската езикова гимназия и френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1985 г. превежда книгата на големия френския авангардист Антонен Арто – „Театърът и неговия двойник“. През 80-те години за кратко е зам.-главен редактор на алманаха за хумор и сатира „Апропо“, издаван от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

През 1997 г. той е съавтор на „Първата вълна или шизофренията на прехода“ – книга с интервюта на политици от началото на 90-те години. През 2014 г. става съставител на сборник със старокитайска и старояпонска поезия „Бели облаци“, преведена от Крум Ацев .

Работи в седмичника „Култура“ от 80-те години.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)