Почина легенда в българския биатлон

Почина емблемата на българския биатлон Васил Василковски. Многократният шампион и дългогодишен треньор на националния ни отбор напусна този свят на 85 години. Тъжната вест съобщиха от родната федерация по биатлон.

„С дълбока тъга съобщаваме, че ни напусна първият републикански шампион и дългогодишен треньор на националния отбор по биатлон – Васил Василковски. БФБиатлон изказва съболезнования на семейството и близките!“, написаха от федерацията, оглавявана от олимпийската шампионка Екатерина Дафовска.

Васил Василковски е човекът, популяризирал биатлона в България. Роден е в троянското село Ломец. Той е първият републикански шампион през далечната 1962 година. Участник в зимните олимпийски игри през 1976 година в Австрия и през 1984 година в Югославия.

Дългогодишен треньор на националния отбор – от 1970 до 1984 година. След това е дългогодишен международен съдия.

През 2016 година на закриването на конгреса на международния съюз по биатлон в Кишинев (Молдова) му е връчен златен медал на честта. Дълги години участва в състезанията по биатлон за ветерани, като обикновено е и победител в своята възрастова група.


image0 (9K)