Почина монахинята, описала жертвите на комунистическия терор сред духовенството

Напусна ни Валентина Друмева, игумения на Калоферския девически манастир „Въведение Богородично“. Новината съобщи писателят Ангел Иванов в своя профил във Фейсбук. Сайтът Dveri.bg уточни, че тя е починала в петък вечерта (15-и януари) на 86-годишна възраст след кратко боледуване.

Монахиня Валентина е известна не само като духовна майка и човек, работил всеотдайно за църковна просвета, включително и сред младите хора, но и като изследователят, издирил и описал жертвите на комунистическия режим сред православното духовенство у нас, съобщава сайтът Desebg.com.

Едно изключително голямо усилие, което тя направи без много шум, но целенасочено, засрамвайки целия Свети синод, който не стори нищо в тази посока.

В периода 2007-2014 г. игумения Валентина събра и описа в 15 тома в поредицата „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“ факти, свидетелства и биографиите на над 500 български свещенослужители, попаднали под комунистическите репресии – избити без съд и присъда в първите дни и месеци след 9 септември 1944 г., въдворени в лагери, вкарани в затвори, изселени, бити и унижавани.

Нейният съвременен героизъм, събран в тези безценни 15 тома, беше видя бял свят с благородната подкрепа не на Светия синод, а на българската света обител в Света гора – манастира „Св. Георги – Зограф“ (цялата поредица „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време“ е представена подобаващо в библиотеката на desebg.com – виж раздел „Поредици“ в края на библиографията).

Уникалният ѝ изследователски труд за репресиите срещу православното духовенство е час от голямото духовно наследство, което игумения Валентина Друмева оставя след себе си.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)