Появиха се разпространители на паника. Един в Пловдив вече е арестуван. Деянието се приравнява към подривна дейност

Пловдив е задържан мъж, разпространявал в интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело това. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Неговата оценка е, че разпространението на подобна невярна информация е равнозначно на подривна дейност. У мъжа се намерено и малко количество наркотични вещества.

Министърът предупреди, че МВР следи ситуацията с коронавируса и онлайн, и офлайн.

Петима души в София, поставени под карантина, са хванати да нарушават режима. Наказанието за тях е 5000 лв. глоба и затвор.Те са по домовете си, защото в ареста не може да им се създадат карантинни условия, но са проверявани по-често.

Маринов изреди и версиите на телефонните измамници, които използват ситуацията с конронавируса – търсят се пари за заразен близък за лечение и изследвания, или опитват да влязат в домовете на хората под предлог, че ще извършват дезинфекция. „Хората не ги преценяват реално, защото страхът е на високо ниво и това притъпява чувството за сигурност“, добави той.

Вчера телефонната линия 112, на която по темата за коронавируса отговарят четирима медици, е получила 1600 обаждания по темата. Нека хората са конкретни с въпросите и да вярват на отговорите, призова министърът.

Личните документи, чиято валидност изтича, ще важат още 6 месеца след срока си, както в събота обеща премиерът Бойко Борисов. Предстои Народното събрание да приеме изменение в тази посока.

Информация – „Дневник“


image0 (9K)