По-лесно ли е да се погрижиш за бяло и синеоко дете, което страда?

Близо 3100 непълнолетни бежанци са потърсили закрила миналата година у нас. Това каза Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, пред БНР.

Още по темата

10 мар 2022 19:35

118

10 мар 2022 09:05

26

9 мар 2022 16:52

27

От тях 293 са деца от 0 до 3-годишна възраст. Немалка част от тези деца са настанени в приемателните центрове за бежанци и мигранти, които държавата е разкрила към Държавната агенция за бежанците. Най-много непълнолетни бежанци, които са потърсили защита от нашата страна, са от Афганистан – 2600 младежи и девойки, от Ирак – 39, има и деца от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Египет, Иран, Либия и Мароко.

Винаги ги придружава някой възрастен и в България се установява, че те нямат формален роднина или близък, с който да бъдат, каза той.

Във връзка с военния конфликт в Украйна в страната ни не се отчитат непридружени деца.

„Все още нямаме украински деца, които сами да бягат от войната. Това почти не е възможно. Едно дете няма как да се справи само с този дълъг път“, посочи Миланов.

Според експресно допитване сред приемните родители у нас една трета от тях са готови да приютят деца бежанци.

„Приемните родители се грижат за деца, които никой не иска или не може да се погрижи за тях в този конкретен момент. Българските приемни родители имат опит в отглеждането на деца, които са обект на насилие или злоупотреба, ние гледаме деца с увреждания и се грижим за деца от различни етноси и култури. Българите ще се погрижат за непридружените деца от Украйна, стига те да стигнат до нашата страна“, коментира Александър Миланов.

Той направи паралел с бежанските вълни от Сирия и Афганистан.

„Ние в България подхождахме към тази група доста предубедено, виждахме в тях потенциални терористи, докато нашите колеги от европейските държави мобилизираха всичките си усилия и там тази бежанска вълна от непридружени младежи беше добре овладяна“, посочи още Миланов.

Александър Миланов отчита, че настоящата бежанска криза е мобилизирала държавата.

„Защото при предишната бежанска криза бежанците бяха затворени в лагери като нещо страшно и опасно и, видиш ли, потенциалните терористи ще разрушат нашата държава. Изключително съм впечатлен от това как българите отвориха домовете и сърцата си, но това е един манталитет, който няма как да подминем – българите, ако могат да осиновяват дете, то винаги ще е русо, синеоко, което пее песничката за патенцето още на шестия месец от раждането си. Така че е лесно да се погрижиш за бели хора, които страдат. Надявам се сърцата ни да са отворени и за други етноси и нации, които страдат и бягат от военни конфликти“, коментира той.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)