„По-хубаво от хиляди партита и дискотеки“. Изабела Янкова и адреналинът от спускането

2021 се оказа щастлива година за българските спортистки. Не само в Токио.

Докато спортните фенове в България това лято са съсредоточени върху Олимпийските игри, едно момиче от Тетевен трупа медали в европейските планини.

Това е Изабела Янкова, която финишира първа на Европейското първенство в Марибор, Словения в дисциплината спускане в планинското колоездене. Тя завърши с време 3:38:19, точно шест минути пред вицешампионката от Австрия.

Пред Би Ти Ви Янкова споделя, че получава основна подкрепа от баща си, който ѝ осигурява условия да тренира всеки уикенд. Нейната майка е далеч по-притесненa, тъй като спортът крие много рискове.

Тренировките костват и голяма част от свободното ѝ време, макар че тя като че ли няма против.

„Самото чувство, този адреналин, който изпитваш още първия път, това е по-хубаво от хиляди партита и хиляди дискотеки и го предпочитам сто пъти. И всеки път, когато отивам на състезание, а мой приятел е на купон, аз никога не съжалявам“, казва тя в предаването „Преди обед“.

Янкова е едва на 17. Тя кара колело от малка, но със спускане се занимава сериозно едва от няколко години. През 2018 и 2019 става световна шампионка при децата.

Преди последния сезон разтяга връзки на коляното. Въпреки че има опасност от операция обаче, тя се възстановява самостоятелно с помощта на терапевта си, Боби Крумов.

Така от началото на 2021 г. Янкова печели бронз и сребро на първите два кръга от Световната купа по спускане.

Следващият кръг ще се състои на 14 и 15 август в Словения. Предпоследният е в Италия, а финалът – през есента в САЩ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)