ПП и БСП отложиха разговорите с президента. ГЕРБ и ДПС се явиха въпреки работата по бюджета

Две от партиите в управляващата коалиция „Продължаваме промяната“ и БСП поискаха отлагане на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание.

Те казаха, че в момента се занимават със спешната работа по актуализацията на бюджета.

На срещите днес се явиха опозиционните ГЕРБ-СДС и ДПС. За вторник са насрочени разговорите на президента с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

След като в понеделник сутрин Кирил Петков подаде оставката на правителството, се стартира процедурата за сформиране на ново в рамките на 47-ия парламент. Това означава, че Радев трябва да даде мандат за сформиране на кабинет първо на ПП, след това на ГЕРБ и накрая на една от другите партии по негов избор.

От кабинета на президента насрочиха срещите непосредствено след внасянето на вота, което означава, че партиите имаха само няколко часа да реагират. В същото време в парламента заседаваше комисията по бюджет и финанси във връзка с второто четене за актуализацията на държавния бюджет.
Тя беше приета на първо четене миналата седмица. Приемането на проектозакона се смята за приоритет за управляващите в момента.

За вторник е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което да се разгледат и гласуват бюджетните промени, засягащи държавното обществено осигуряване и Здравната каса. В сряда, на редовното заседание на парламента, ще се приемат поправките в държавния бюджет в пленарната зала. „Продължаваме промяната“ казаха още и че имат и други ангажименти, които не им позволяват да отидат при държавния глава. Това по думите им са Национален съвет на формацията в понеделник и консултации с коалиционните им партньори във вторник.

БСП каза, че в момента за тях е по-важен бюджетът от това да се явят при президента. „Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци“, казаха депутати от БСП, цитирани от Сега.

На срещите си с Радев ГЕРБ-СДС казаха, че веднага ще върнат мандата. Томислав Дончев поясни, че не вижда потенциал за принципна коалиция в настоящия парламент. ГЕРБ на няколко пъти казаха през последния уикенд, че искат да има нови избори.

ДПС също не вижда шанс за ново правителството в настоящото Народно събрание и иска да се върви към предсрочни избори.

След като приключи с консултациите, Радев първо трябва да връчи мандата на най-многобройната партия в парламента. Това е „Продължаваме промяната“ (ПП). Ако те го върнат неизпълнен, президентът го дава на втората партия по брой на депутати – ГЕРБ-СДС. След това избира на коя партия да връчи третия мандат. Ако и те не сформират кабинет, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва избори.

Сформирането на нов кабинет в настоящото Народно събрание изглежда трудно, тъй като трите партии ПП, БСП и ДБ, които изразяват готовност да работят заедно, нямат мнозинство сред депутатите. Те имат общо 99 народни представители. Шестима са независимите депутати, които се отделиха от ИТН, но дори с тях броят пак е далеч от необходимото мнозинство от най-малко 121 от всички 240 народни представители.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)