ПП и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

ПП и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Това заяви след края на разговорите с БСП предложеният за кандидат-премиер на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев.

„Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажименти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет“, каза той, цитиран от БНТ.

„На първата среща от преговорния процес отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко“, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях е, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца“.

Нинова уточни, че ПП са се съгласили в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката, както и БСП приемат техните приоритети – борба с корупцията, КПКОНПИ, промени в съдебната система.

Още по темата

Отчетени са като слабост и грешки в комуникацията и се предлага нов начин на взимане на решения в коалициония съвет с изграждането на секретариат.

„Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за България, може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма – както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата“, каза Нинова.

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка, уточни лидерът на БСП.

На срещата е обсъден е и въпросът с руските дипломати.

„Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализира диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес“, каза Нинова.

Василев допълни: „Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските – за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота“.

Асен Василев каза също, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори, но вратата на ПП е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

На срещата между „Продължаваме Промяната“ и БСП в сградата на Народното събрание присъстваха Асен Василев, Кирил Петков, Никола Минчев, Андрей Гюров, Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, Филип Попов, Атанас Зафиров.

След първата среща с БСП започнаха преговори между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, на която присъстват Асен Василев, Кирил Петков, Никола Минчев, Андрей Гюров, Христо Иванов, Владислав Панев, Атанас Атанасов.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)