Правителството на Италия задължи медиците да се ваксинират или остават без заплати

Медицинските работници в Италия са задължени да се ваксинират срещу коронавируса или могат да останат без заплати, твърди британското издание „Гардиън“.

Правителството на премиера Марио Драги одобри задължителна ваксинация, за да може да бъдат защитени колкото е възможно повече медици, както и другите хора, които са в среда, която увеличава риска от заразяване.

Решението е взето след възникването на огнища на коронавирус в италиански болници. Смята се, че те са възникнали от заразени здравни работници, които преди това са отказали да се ваксинират срещу коронавриуса.

Правителството на Италия задължава медицинските лица в частния и обществен сектор, както и фармацевтите, да се ваксинират. Ако не го направят, те са изложени на риск да бъдат понижени, преместени или да бъдат отстранени от работа за период от 8 месеца, в който няма да получават заплащане.

През март италиански съдия в град Белуно отхвърли обжалване на 10 здравни работници от домове за социални грижи. Те бяха лишени от заплати през февруари, защото отказали да се ваксинират.

Над 10 милиона италианци вече са ваксинирани с една доза от някоя от ваксините срещу коронавирус. Не по-малко от 3 100 000 от тях вече са имунизирани с две дози.

 


image0 (9K)