Правителството с премиер Кирил Петков подаде оставка

Оставката на правителството е внесена в Народното събрание в понеделник. Това съобщава БТА след потвърждение от пресцентъра на парламента.

До оставката на премиера Кирил Петков и кабинета му се стигна след успешния вот на недоверие в парламента, който беше внесен от ГЕРБ след напускането на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) от управляващата коалиция.

Още тази седмица се очаква президентът Румен Радев да започне процедурата за сформиране на ново правителство в настоящото Народно събрание. Той каза, че започва консултации с политическите партии още в понеделник.

Радев първо трябва да връчи мандата на най-многобройната партия в парламента. Това е „Продължаваме промяната“ (ПП). Ако те го върнат неизпълнен, президентът го дава на втората партия по брой на депутати – ГЕРБ-СДС. След това избира на коя партия да връчи третия мандат. Ако и те не сформират кабинет, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва избори.

От ПП, БСП и „Демократична България (ДБ) вече казаха, че ще преговарят помежду си за нов кабинет. Петков отхвърли варианта да говори с лидера на ИТН Слави Трифонов, нито с неговия приближен Тошко Йорданов.

От досегашната управляваща коалиция няма да преговарят и с ГЕРБ и ДПС, които те смятат за основните причина за корупцията и задкулисните политики в България.

Сформирането на нов кабинет в настоящото Народно събрание изглежда трудно, тъй като трите партии ПП, БСП и ДБ, които изразяват готовност да работят заедно, нямат мнозинство сред депутатите. Те имат общо 99 народни представители. Шестима са независимите депутати, които се отделиха от ИТН, но дори с тях броят пак е далеч от необходимото мнозинство от най-малко 121 от всички 240 народни представители.

Ако ПП върне мандата на президента неизпълнен, той ще го връчи на ГЕРБ като втора по големина партия в парламента. От партията вече казаха, че ще го върнат веднага, защото искат да има нови избори.

До момента никой не вижда потенциални партньори в депутатите от най-малката партия „Възраждане“.

Кабинетът „Петков“ пое управлението през декември 2021 г. и беше на власт общо 6 месеца. В България през миналата година имаше 3 пъти избори за парламент, както и две служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)