На този ден

Православната църква почита днес Св. мчца Евгения

Православната църква почита днес Св. мчца Евгения. Имен ден празнуват Евгени и Евгения, както и хора с производни имена като Жени, Женя, Жечка, както и Благородна и Първан.

Името е от гръцки произход и означава „благородна“.

Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота.

Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала монах и след смъртта на игумена била единодушно избрана на негово място. Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена – Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

Евгения била арестувана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на управителя на града – нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната вяра, за което Филип бил уволнен. След смъртта му близките се върнали в Рим и заживели в имение вън от града.

Евгения предала вярата си на една знатна девойка – Васила, за което и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 г. Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града и сама скоро след това се поминала, като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си мъченица Евгения.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Григорова отговори на Нинова за сглобката с ГЕРБ: Поредна манипулация

Лидерът на "Солидарна България" няма да води листатат с кандидати за ЕП...

45 минути ago

Петков: На изборите ще има страхотно разкешване, 500 лв. на глас

Гарантирал с главата си, че той, Денков и Василев не са откраднали и стотинка...

2 часа ago

Берачи на горски плодове и гъби готвят протест

Причината – по-голямата данъчна тежест...

2 часа ago

Любовният ви хороскоп за май

Не бива да бързаме...

3 часа ago
image0 (9K)