Прах от Сахара оцвети небето над Западна България в жълто

Преносът на прах от Сахара вече е над България и над Балканите, като високата концентрация на сахарския прах продължава да се вижда на спътниковите снимки. Прахът от Сахара у нас се пренася от северозапад, преминавайки през Западна Европа, каза за БТА главен асистент д-р Анастасия Стойчева – ръководител на Отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).   

В цялата ни страна вече има пренос на сахарски прах, но повече е в западната половина на България. „Небето има сега жълтеникав цвят и облачността изглежда доста по-плътна“, обясни Стойчева.

Тя съобщи, че в Гърция също има пренос на сахарски прах, както и навсякъде на Балканите – с вятър от северозапад. Преносът на прах от Сахара не е необичайно явление, случвало се е и преди, и хората не трябва да се страхуват, коментира метеорологът.

Националният институт по метеорология и хидрология вече публикува снимки на оцветения сняг от сахарския прах, който е в Алпите, в Швейцария. Там преносът вече е преминал и доста висока е била концентрацията на прах от Сахара.

Две са основните циклонални области, по които се осъществява преносът у нас на прах от Сахара, каза метеорологът. „В северната част на Африка се е образувала прашна буря. Във височина с южен вятър, от началото на тази седмица, в предната част на циклонална област, чийто център е на северозападните райони на Африка – над Мароко и Алжир, и в предната част на този циклон към север – през Испания и Франция, прахът достигна до южната акватория на Северно море. Част от този прах, през централна Европа, достигна и до Балканите. При нас прахът от Сахара достигна вече със северозападен поток или вятър“, обясни Стойчева.

„Когато има валеж, а днес се очаква да има слаби валежи, би могло хората у нас да забележат следите от мокрото отлагане на сахарския прах – върху автомобилите и върху различни повърхности. Това мокро отлагане ще е жълто-кафяво на цвят и ще е примесено с пясък. С валежите от дъжд този сахарски прах ще падне долу на земята. Очаква се това да стане днес с валежите, а в планините снегът също ще бъде оцветен“, каза метеорологът.

Ако във височина вятърът е силен, прахът остава в атмосферата и не се „утаява“ при земята. Ако няма валежи и ако няма вятър, тогава има сухо отлагане на праха. Когато сахарският прах е в голяма концентрация, а това се случва в Испания и Португалия, може да има сухо отлагане върху различни повърхности, обясни Анастасия Стойчева.  

                         Кога и как се получава преносът на прах от Сахара?

Преносът на прах от Сахара става през пролетта – през март, април и май, като през тези месеци се случва най-често този пренос, защото се повишава динамиката на процесите през пролетното време, каза Анастасия Стойчева.

Тя обясни и как се осъществява преносът на прах от Сахара. „Създават се условия, при които в челото на барични долини или на ниско атмосферно налягане на циклони, в предната част с южен поток към Западна Европа се пренася над България прах от Сахара. Ако центърът на циклона е над централното Средиземноморие, тогава с югозападен поток се пренася над България сахарският прах“, поясни ръководителят на Отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)