Преброяване’21 дебне и за енергийната ефективност в Старозагорско

Около 200 преброители са необходими още за област Стара Загора във връзка с националното преброяване, което ще се проведе между 7 септември и 3 октомври. По предварителни изчисления са нужни 1300 преброители, а до момента са набрани около 1100 за региона, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Магдалена Костова, директор Дирекция „Демография и социална статистика“ в НСИ. Тя уточни, че това няма да създаде проблеми, защото очакванията са над 50 % от населението да участва в преброяването по електронен път.

Националното преброяване е най-голямото статистическо изследване. Целта му е да се установи реалният брой на населението, което пребивава на територията на страната, основни характеристики за лицата като икономическа активност, здравен статус, образование, етническа принадлежност и др. Обект на преброяването ще бъдат също броят на сградите и жилищата в страната и условията на живот, състав на домакинствата и т.н.

Новото при предстоящото преброяване е във въпросника за жилището. Там са добавени въпроси за възобновяемата енергия и как я използват домакинствата, за енергоспестяваща дограма и енергийна ефективност на жилищата. Информацията е необходима за бъдещите стратегии в тази област, разясни Магдалена Костова.

Девизът на Преброяване 2021 е „Включи се, защото си важен“. То трябваше да се състои през януари, но беше отложено заради пандемията. Последното такова мащабно проучване се проведе преди 10 години.

Националното преброяване е задължително. 160 лв. е санкцията за лицата, които откажат да участват в изследването.

 


image0 (9K)