Политика

Преговорите за правителство са на финална права?

Преговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по програмата за управление са на финалната права, пише „Труд“, но не всички днешни медии споделят този оптимизъм.

От ГЕРБ и от „Обединени патриоти“ посочиха, че работят в ускорени срокове заради предстояща среща на председатели на парламенти в Братислава.
На 23 и 24 април в Словакия ще се подпише декларация, във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС. Там страната ни трябва да изпрати новия председател на Народното събрание. Затова и датата 19 април вече е „закована“ за първо заседание на 44-тия парламент.
С уговорката, че персоналният състав на бъдещото правителство не е обсъждан, участници в преговорите дадоха да се разбере, че точно заради предстоящото председателство на страната ни на ЕС предпочитат председателят на парламента да е от ГЕРБ.
Запознати припомниха, че абсолютен консенсус е постигнат по отношение и на вътрешната сигурност. Там и двете партии продължават политиката на кабинета „Борисов 2“.
От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече дадоха да се разбере, че спорните въпроси като въвеждането на мажоритарния вот, например, няма да бъдат включени в коалиционната програма за управление. Те ще бъдат оставяни за дебати и гласувани в пленарната зала.
Както вече стана ясно, за тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е инициирал срещи по приоритетите на бъдещия кабинет с останалите парламентарни партии, включително БСП и ДПС.
Ново редовно правителство вероятно няма да има и до края на април, подчертава обаче „Сега“. Всекидневникът се позовава на прогноза на депутата от ГЕРБ Владислав Горанов.
„Не сме напреднали много с преговорите с патриотите“, е признал бившият министър на финансите, споменаван за същия пост и в кабинета „Борисов 3“. Основна спънка според него представлявало искането на националистите за рязко покачване на минималната пенсия.
Същият всекидневник обаче цитира и Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, който смята, че „новини за правителството“ може да има още в края на седмицата.

http://www.bnews.bg

Иван Дарийков

Recent Posts

Слънцето се показва на Великден, градусите ще стигнат 23

Само на отделни места ще има краткотрайни валежи...

46 секунди ago

Откриха двама издирвани младежи от Русе

Двамата отишли при дядото на единия и объркали пътя...

49 минути ago

Три коли се ударха край Омуртаг, има ранен

Тежката катастрофа е станала на пътя Велико Търново - Варна...

51 минути ago

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

2 часа ago
image0 (9K)