Преговорите текат: Повече ли са допирните точки пред „червените линии“?

Ще успеят ли партиите, които са потенциални коалиционни партньори, да се разберат какви политики да водят? Преговорите напредват тема по тема. На пръв поглед изглежда, че допирните точки са повече от „червените линии“.

„Популизмът е най-печеливш на тези избори. Преговорите за коалиционно споразумение показват, че той е спечелил, но не знаят сега какво да правят. Единствената партия, която трябва да разширява социалния стълб, също влезе в коловоза на популизма“, коментира председателят на „Българска прогресивна линия“ Красимир Янков в студиото на „Денят ON AIR“.

Бившият социалист се изненада от задния ход на БСП във връзка с АЕЦ „Белене“.

„Странно е това поведение, когато на дневен ред е цената на тока. Абдикацията от АЕЦ „Белене“ е видима от страна на БСП. Не разбирам кой може да е срещу строителството на нова ядрена мощност. Това обрича България на непосилни цени на електроенергията. Всеки, който е против ядрената енергетика, работи за това в България да не се живее добре“, заяви Янков.

Темпa на преговорите ще определя победителят в изборите „Продължаваме промяната“, убеден е учредителят на ДСБ Борис Станимиров.

„Все още е много неясен обликът на тези хора. Преговорите са един хитър политически ход от страна на победителите – да принудят останалите за споразумение. Очакването на гражданите е да има правителство. Ще бъдат поети публични ангажименти, от които на следващ етап по-трудно малките партии ще могат да се отметнат“, заяви Станимиров пред Bulgaria ON AIR.

И двамата събеседници са категорични, че новото правителство няма да има 100 дни толеранс.

„Това, че правителството няма да има и ден толеранс, е предизвестено от приемствеността от служебния кабинет. Ясно е, че някои от служебните министри ще продължат мандата си в редовното правителство. А в него печеливша е само голямата партия. Позитивите ще са в нея, а негативите – в малките коалиционни партньори“, смята Красимир Янков.

Той не вижда готови стратегии за управление на кризите по сектори. Гостите определиха като основен приоритет приемането на Бюджет 2022.

„Не очаквам финансов катаклизъм по отношение на бюджета за следващата година. Подозирам, че отклоняването на темата е тактически ход. С преговорите по други теми се ангажира общественото внимание, а бюджетът е истинското изпитание. Очаквам да го внесат бързо и да започнат дебатите и гласуването му“, каза учредителят на ДСБ.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)