Стара Загора

Председателят на Общинския съвет участва в заседание на сдружението на общините

През следващата година ще се запази основата, по която се изчислява данъкът, както и ставката. Членовете на Постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление обсъдиха промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

„И през 2017 година българските общини ще бъдат най-силната опора на държавността“, подчерта Емил Христов, председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той участва в двудневно заседание на Постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на която е председател.

Членовете на комисията обсъдиха промените в Закона за акцизите и данъчните складове, засягащи Закона за местните данъци и такси. „През следващата година ще се запази основата, по която се изчислява и сега данъкът, както и ставката, но оставаме скептични към вероятността да бъде изработена нова методика в краткия срок, в който бе гласувано предложението от Народното събрание, а именно – 31 март 2017 г.“, коментира Христов.

В Дневния ред на Постоянната комисия бяха разгледани Законопроекти за изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

„Ще възложим на ръководството на НСОРБ да започне процедура за проучване, с която да бъде подготвено актуализиране на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Той е изработен през 1991 година, като е променян до момента 44 пъти. Политическата, икономическата и обществената среда са твърде различни към днешна дата и е нужно ЗМСМА да бъде преработен, за да отговаря на времето и потребностите на общините“, коментира Емил Христов. От ПК по регионална политика смятат за добър вариант да бъде приет изцяло нов закон, който да бъде разработен с подкрепа и разбиране от следващото правителство и в синхрон с местните власти.

По време на заседанието бяха обсъдени още Държавен бюджет 2017 г. и бъдещата Стратегия за развитие на жилищната политика в България. Разгледани бяха и възможностите за предоставяне на по-широк спектър от правомощия на общините за подобряване на условията за опазване на обществения ред и движението в населените места.

Мая Матева

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

26 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

34 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

35 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

38 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)